+++ LAIBACH +++

mulj :: MUlj :: MUZIKA :: EX YU

Go down

+++ LAIBACH +++

Post  woody on Tue Mar 03, 2009 7:57 pm

da nije bio ko na koncertu u Beogradu? Cuo sam da je bilo izvanredno. Dobro bi bilo recimo na jaz dovuci njih, a da im Rammstein ili In Extremo budu predgrupa Smile))

woody
Moderator

Posts : 137
Join date : 2008-11-21

View user profile

Back to top Go down

Re: +++ LAIBACH +++

Post  woody on Tue Mar 03, 2009 8:03 pm

Grupa je nastala 1. juna 1980. godine u Trbovlju, malom rudarsko-industrijskom gradu Laibach je nemački naziv za Ljubljanu koji je korišćen samo tokom Drugog svetskog rata. U početku su delovali u okviru zajedničkih aktivnosti sa grupama Irwin (slikarstvo) i Crveni pilot (pozorište). Odmah po osnivanju, pripremaju prvi multimedijalni projekt "Rdeć'i revirji" sa ciljem da isprovociraju tadašnje političke stru- kture u Trbovlju. Nastup je zabranjen pre premijere zbog "nepravilno i neodgovorno" upotrebljenih crnih krstova kao simbola. Taj dogadaj je izazvao brojne medijske napade protiv grupe. Njihov tadašnji vizuelni stil bio je vezan za rudarsku ikonografiju ali vremenom uvode i druge simbole: Triglav, jelenske rogove, Maljevičev krst uokviren zupčanikom. Identitet članova je obavijen velom tajnosti, a postava grupe je fleksibilna.

Prvi koncert grupa je imala u Ljubljani januara 1982. godine, a zatim slede nastupi u Beogradu i Zagrebu„ U to vreme njihova muzika je okarakterisana kao industrijsk rock. Na smotri Novi Rock u Ljubljani 1982. godine njihov frontmen Tomaž Hostnik se pojavio u vojnoj uniformi. Koncert je priveo kraju iako ga je boca pogodila u lice i povredila. Decembra 1982. godine Tomaž Hostnik je izvršio samoubistvo. Aprila 1983. godine sviraju u Ljubljani sa predgrupama Last Few Days i 23 Skidoo. Veliki medijski nastup imali su na zagrebačkom Bijenalu dan kasnije, kada su odsvirali koncert pod nazivom "Mi kujemo budućnost" Tokom nastupa emitovali su pornić i film "Revolucija još traje", tako da se u jednom momentu na platnu pojavljuju Tito i muški polni organ. Sasvim dovoljno da policija prekine nastup.

Prvi televizijski nastup imali su 23. juna 1983. godine u informativno političkom programu "TV Tednik". Intervju je izazvao burne reakcije, tako da im je zabranjeno javno pojavljivanje i upotreba imena Laibach. Sa engleskim sastavom Last Few Days kreću na turneju pod nazivom "The Occupied Europe Tour '83," koja obuhvata šesnaest gradova u osam zemalja istočne i zapadne Evrope. Na nastupima izazivaju zanimanje evropskih medija, isprovociranih totalitaristićkim zvukom i izgledom kakav nisu očekivali od benda "iza gvozdene zavese". Okrilje socrealizma, efektni koncerti i disidentski status kod kuće, omogućuju im brzu prohodnost na Zapadu. Provokativna upotreba simbola iz arsenala Trećeg Rajha, prvo je u Jugoslaviji uznemirila slovenačku boračku organizaciju. U drugim delovima zemlje nervoza se širi posle pozorišne predstave "Krst pod Triglavom" koju je Laibach uradio sa Sister Scipion Našice.

Posežući za elementima socrealizma, nacističke umetnosti italijanskog futurizma, Laibach su stvorili stil koji je morao da bude primećen. U početku su pevali na nemačkom dok se vremenom, najviše zbog obrada, okreću engleskom. Godine 1984. sele se u London. Zapošljavaju se kao fizički radnici, glume vojnike u Kjubrikovom filmu "Full Metal Jacket" i rade u pristaništu Belfast u Irskoj. Decembra 1984. godine drže tajni koncert u Ljubljani, posvećen Tomažu Hostniku. Sa grupom Irwin i pozorištem Sestre Scipion Našice osnivaju neformalnu umetničku organizaciju "Neue Slowenische Kunst" (Nova slovenačka umetnost).

Aprila 1985. godine objavljuju prvi LP za ljubljansku kuću ŠKUC Ropot. Zbog zabrane, na ploči nema naziva grupe, a sadržinu sugeriše samo njihov simbol na omotu„ Iste godine, za nemačku izdavačku kuću WUS objavljuju LP "Rekapitulacija 1980-1984", LP "Nova Akropola" im objavljuje nezavisna britanska kuća Cherry Red. Prvi legalni koncert u Sloveniji održali su u Gorici, pod nazivom "Krvava gruda, plodna zemlja". Ubrzo potpisuju ugovor za engleski Mute Records koji objavljuje ploču "Opus Dei" i od svih grupa sa SFRJ prostora, ostvaruju najozbiljniju karijeru u inostranstvu. Na unutrašnjoj strani omota je svastika sastavljena od četiri krvave sekire koju je dizajnirao Hartfild, angažovani antinacistički umetnik. Baš zbog toga u nekim evropskinn zemljama ploču prodaju ispod tezge. Zbog upotrebe naziva "Opus Dei" tuži ih istoimena militantna katolička institucija, ali Laibach dobija proces. Povodom ploče organizuju evropsku turneju, a na konferenciji za štampu u Francuskoj izjavljuju da su im uzori Tito, Toto i Tati.

Oktobra 1988. godine objavljuju ploču "Let it Be" sa obradama pesama The Beatles. Deo tog materijala Pol Mekartni emituje pred početak svojih nastupa. Objavljivanje ploče "Sympathy For The Devil" (obrada The Rolling Stones) prati turneja po Evropi i Americi, Aprila 1989. godine u Zagrebu nastup počinju sa srpskim guslama, a u Beogradu, filozof Peter Mlakar drži govor koji predstavlja varijaciju Miloševićevih nastupa na Kosovu. Komercijalni efekat postižu i depresivnim verzijama hitova "Life is Life" i "One Vision". Nastupom u termoelektrani u Trbovlju 21. decembra 1990. grupa obeležava desetogodišnjicu postojanja. To je bio njihov prvi koncert u rodnom gradu i tom prilikom su objavili osnivanje utopijske NSK države koja ima svoju zastavu, novac i pasoš. Iste godine drže turneju po Bosni.

Polovinom 1993. godine objavili su za Mute Records CD "Ljubljana-Zagreb–Beograd" snimljen na koncertima u ovim gradovima još 1982. godine. U pesmama "Tito-Tito'', "Država", "Rdeć'i molk" dokumentuju svoju doslednu orijentaciju polit rocka. Godine 1994. izlazi CD "Nato", na kome kroz svoje videnje tehno popa daju komentar na aktuelna zbivanja u istočnoj Evropi, prostoru bivše Jugoslavije ali i na političke poteze zemalja Nato pakta, CD otvara obrada pesme "Final Countdown" grupe Europe, a završava tema "Marš na Drinu".

CD "Occupied Europe NATO tour 1994-95" donosi izbor koncertnih snimaka sa dvogodišnje turneje, uključujući i nastupe u Sarajevu 20 i 21. novembra 1995. godine Uz CD je objavljena video kaseta sa koncerata. Te 1995, godine provocirali su publiku u Zagrebu i Sarajevu izvođenjem obrade "Marš na Drinu". Jedno vreme su planirali da rade sa nekoliko paralelnih ekipa tako da iste večeri nastupaju u različitim gradovima ali to nije realizovano CD "Jesus Christ Superstar" iz 1996. godine predstavlja njihovu obradu istoimene rock opere Endrjua Lojda Vebera (Andrew Lloyd Webber), nastalu početkom sedamdesetih godina. Posle promotivne turneje po Americi koja je obuhvatila osamnaest gradova, sviraju po Nemačkoj. Zatim 15, maja 1997. godine koncertom sa Slovenačkom filharmonijom i akademskim horom Tone Tomšič otvaraju Evropski mesec kulture u Ljubljani. Uz dirigenta Marka Letonju izveli su orkestarske verzije svojih pesama nastalih u prvim godinama rada koje inače retko sviraju na koncertima. Orkestraciju tih tema uradili su Uroš Rojko i Aldo Kumar sa članovima grupe. Zatim objavljuju CD "M.B, december 21, 1984." na kome su snimci sa nastupa u ljubljanskoj dvorani Malci Belic, održanog povodom desetogodišnjice postojanja grupe, sa berlinskog Atonalnog festivala iz februara 1985. godine i koncerta u zagrebačkom klubu Kulušić, održanog aprila 1985. godine. Na nastupima, oni su u to vreme koristili i Titove govore, što ovaj CD nesumnjivo dokumentuje. U Beagradu su nastupili novembra 1997, godine a publiku je podelio govor Petera Mlakara, koji je predstavljao oštru varijaciju njegovog nastupa iz 1989. godine kada su svirali u SKC-u.

Laibach su učestvovali na kompilacijama: "48-84" (RTV U 1984 ), "World National Anthems" (Trax International 1984.), "Vhutemas Archetypi" (Side Effects 1986.), "Q.E.D." (NL Centrum / Play lt Again Sam), "Rockstar Music 6" (SIAE 1991.), "Nervous Sistems" (Mute Records 1992,), "Trans Slovenia Express" (Mute Records 1994.) "Kodex Ton Kunst" (Kodex/ SL 1994 ), "Underwood" (Sub Rosa 1996.) i "War Smash Hits" (Sub Rosa 1996 ). Tokom karijere grupa je nastupala u reprezentativnim koncertnim prostorima širom sveta. Učestvovali su na festivalima: LIFT u Londonu, Festival of Art u Kaliforniji, New York Seminar of Music, Festwoche u Beču, zagrebačkom Bijenalu, beogradskom BITEF-u. Tokom karijere objavili su šesnaest LP ploča (od kojih su tri duple) i veći broj singlova i kaseta. Komponovali su muziku za petnaest pozorišnih predstava a učestvovali su u scenskim projektima: "Krst pod Triglavom" (NSK/ Sestre Scipion Našice 1986.), "No Fire Escape in Hell" (Michael Clark and Co London 1986 ), "Magbet" (Shakespeare/Wilfried Minks, Hamburg 1987 ), "Noordung Prayer Machine" (SNG Opera Ljubljana) i druge O grupi je snimljeno nekoliko dokumentarnih filmova od kojih su najvažniji "Pobjeda pod Suncem" (režija Goran Gajić), "Bravo" (režija Peter Vezjak i Daniel Landin) i "Predictions Of Fire" (režija Michael Benson) O grupi je pisano u knjizi "NSK Monography" koju su 1992. godine objavili AMOK Press (Amerika) i Grafički zavod Hrvatske. Dodatne informacije o grupi su na Internetu na adresi http://www.laibach. nsk.si

DISKOGRAFIJA

7" Singles

* Life Is Life/Germania (Mute Rec., 1987, London)
* Sympathy For The Devil/Sympathy For The Devil (two different versions) (Mute Rec., 1988, London)
* Across The Universe/Maggie Mae (Mute Rec., 1988, London)

[edit] 12" Singles

* Boji/Sila/Brat Moj (L.A.Y.L.A.H. (in association with Les Disques Du Crepuscule), 1984, Bruxells)
* Panorama/Decree (East-West Trading Comp. (Cherry Red), 1984, London)
* Die Liebe/Groesste Kraft (Cherry Red, 1985)
* Geburt Einer Nation/Leben Heisst Leben (ins.) (Mute Rec., 1987, London)
* Life Is Life/Germania/Life (Mute Rec., 1987, London)
* Sympathy For The Devil 1/Laibach, 300.000 V.K. (Mute Rec., 1988, London)
* Sympathy For The Devil 2/Germania, 300.000 V.K. (Mute Rec., 1988, London)
* Sympathy For The Devil/Sympathy For The Devil (picture disc with two versions) (Mute Rec., 1988, London)
* Across The Universe/Maggie Mae/Get Back (Mute Rec., 1988, London)
* 3. Oktober/Geburt Einer Nation (live) ((German only 12" single)Mute Rec./Intercord Gmbh, 1990, London/Stuttgart)
* Wirtschaft Ist Tot/Wirtschaft Ist Tot (Mute Rec., 1992, London)
* Wirtschaft Ist Tot/Sympathy For The Devil ((remixes, for promotion only) Mute Rec., 1992, London)
* Final Countdown/Final Countdown (Mute Rec., 1994, London)
* In The Army Now/War (Mute Rec., 1995, London)
* God Is God (Mute Rec, 1996, London)
* Tanz Mit Laibach (Mute Rec., 2004, London)
* Das Spiel Ist Aus (Mute Rec., 2004, London)
* Anglia (album) (Mute Rec., 2006, London)

[edit] CD Singles

* Sympathy For The Devil/Sympathy For The Devil/Sympathy For The Devil ((picture cd with three versions) Mute Rec., 1988, London)
* Across The Universe/Maggie Mae/Get Back (Mute Rec., 1988, London)
* Panorama/Die Liebe/Decree/Groesste Kraft (Cherry Red, 1989, London)
* 3. Oktober/Geburt Einer Nation (live) ((German only cd)Mute Rec./Intercord Gmbh, 1990, London/Stuttgart)
* Wirtschaft Ist Tot/Wirtschaft Ist Tot (Mute Rec., 1992, London)
* Final Countdown/Final Countdown (Mute Rec., 1994, London)
* In The Army Now/War (Mute Rec., 1995, London)
* Jesus Christ Superstar / God Is God (Mute Rec., 1996, London)
* Tanz Mit Laibach (Mute Rec., 2004, London)
* Das Spiel Ist Aus (Mute Rec., 2004, London)
* Anglia (album) (Mute Rec., 2006, London)

[edit] Albums

[edit] Vinyl releases

* Laibach (Ropot, 1985, Ljubljana)
* Rekapitulacija 1980-1984 ((double LP box set with booklet and poster) Walter Ulbricht Schallfolien, 1985, Hamburg)
* Neu Konservatiw (live) (Semi Legal, 1985, Hamburg)
* Nova Akropola (Cherry Red, 1985 (1987), London)
* The Occupied Europe Tour 83-85 (live) (Side Effects Rec., 1986 (1990), London)
* Opus Dei (Mute Rec., 1987, London)
* Slovenska Akropola (Ropot, 1987, Ljubljana)
* Krst Pod Triglavom - Baptism/Klangniederschrift Einer Taufe ((2x LP box)Walter Ulbricht Schallfolien, 1987, Hamburg (Sub Rosa, 1988, Bruxells))
* Let It Be (Mute Rec., 1988, London)
* Macbeth (Mute Rec., 1990, London)
* Sympathy For The Devil (Mute Rec., 1990, London)
* Kapital (Mute Rec., 1992, London)
* NATO (Mute Lec., 1994, London)
* Jesus Christ Superstars (Mute Rec., 1996, London)
* WAT (Mute Rec., 2003, London)

[edit] CD releases

* Opus Dei (Mute Rec., 1987, London)
* Rekapitulacija 1980-1984 ((double CD box set with booklet and poster)Walter Ulbricht Schallfolien, 1987, Hamburg)
* Let It Be (Mute Rec., 1988, London)
* Nova Akropola (Cherry Red, 1988, London)
* Macbeth (Mute Rec., 1990, London)
* Sympathy for the Devil (EP) (Mute Rec., 1990, London)
* Kapital (Mute Rec., 1992, London)
* Ljubljana - Zagreb - Beograd (The Grey Area/Mute Rec., 1993, London)
* NATO (Mute Rec., 1994, London)
* Slovenska Akropola (Ropot, 1995, Ljubljana)
* Laibach (Ropot, 1995, Ljubljana)
* Occupied Europe Nato Tour 1994-95 (The Grey Area/Mute Rec., 1996, London)
* Jesus Christ Superstars (Mute Rec., 1996, London)
* M.B. December 21, 1984 (The Grey Area/Mute Rec., 1997, London)
* Rekapitulacija 1980-1984 ((redesigned and remastered)NSK Recordings, 2002, Ljubljana)
* Neu Konservatiw (live) ((digitally remastered CD release with booklet)Cold Spring, 2003, Northants)
* Laibach (NSK Recordings, 1999, Ljubljana)
* The John Peel Sessions (Strange Fruit, 2002, London)
* WAT (Mute Rec., 2003, London)
* Anthems ((double CD release with booklet) Mute Rec., 2004, London)
* Volk (Mute Rec., 2006, London)
* Volk Tour London CC Club (Live Here Now, 2007).
* Laibachkunstderfuge (MP3 - Mute Rec., 5. 5. 2008, London/CD - Dallas Rec., 2008, Ljubljana - CD-version only available in Slovenia and Croatia)

woody
Moderator

Posts : 137
Join date : 2008-11-21

View user profile

Back to top Go down

Re: +++ LAIBACH +++

Post  woody on Tue Mar 03, 2009 8:06 pm(Volk lineup)

* Milan Fras - vocals
* Ivan Novak - lights and projection
* Mina Špiler or Boris Benko or Jadranka Juras - vocals, synthesizer
* Janez Gabrič - drums
* Luka Jamnik - synthesizer
* Primož Hladnik - (member of Slovenian group Silence) synthesizer
* Eva Breznikar - (member of Slovenian group Make Up 2) vocals, percussion
* Nataša Regovec - (former member of Slovenian pop group Make Up 2) vocals, percussion
* Damjan Bizilj - synthesizer

(KunstDerFuge Tour lineup)

* Luka Jamnik - electronics
* Iztok Turk - electronics
* Janez Gabrič - drums
* Sašo Vollmayer - electronics
* Ivan Novak - electronics and voice

Bivsi clanovi

* Tomaž Hostnik - singer (deceased)
* Dejan Knez - (founder and forming member) keyboards, electronics, drums (left the band after album WAT)
* Ervin Markošek - drums, keyboards, electronics (left the band in 1989, returned for the next album Kapital, appears on photos until WAT)
* Roman Dečman - drums
* Nikola Sekulović - bass
* Matej Mršnik - guitars
* Dragoslav Draža Radojković - drums
* Srečko Bajda (founder and forming member)
* Dare Hocevar - bass
* Borut Kržišnik - guitar
* Oto Rimele - guitar
* Andrej Lupinc (founder and forming member)
* Mina Špiler - vocals
* Anja Rupel - vocals
* Bine Zerko (founder and forming member)

woody
Moderator

Posts : 137
Join date : 2008-11-21

View user profile

Back to top Go down

Re: +++ LAIBACH +++

Post  nikola on Wed Mar 04, 2009 3:09 am

jel istina da bi trebali da zasviraju u pg za mjesec dana/?? affraid

nikola
Moderator

Posts : 45
Join date : 2008-12-22

View user profile

Back to top Go down

Re: +++ LAIBACH +++

Post  woody on Wed Mar 04, 2009 11:54 am

LAIBACH", LEGENDARNA SLOVENSKA GRUPA, KOJA OVIH DANA ZAVRŠAVA MATERIJAL ZA NOVU PLOČU, PRIPREMA PRERADU BACHOVE "UMJETNOSTI FUGE", A OČEKUJE JE I SKORI NASTUP U REYKJAVIKU

CRKVA JE TRASH METAL
Tatjana GROMAČA
23. veljače, 2006.

Mi smo se na ploči "Jesus Christ Superstars" bavili uspore ivanjem religije i pop kulture, i došli do spoznaje da je kršćanska religija po svojoj etici i moralu, a naročito po svojoj formi, veoma bliska žanru heavy metala, trash metala i ostalim njegovim podvarijantama. Inače je porast religije u suvremenoj Sloveniji i Hrvatskoj uvelike vezan za prevelika očekivanja, a onda razočaranja ljudi da će se u demokraciji čudo ipak dogoditi, pa makar ili barem u Crkvi, koja je na kraju krajeva za to i plaćena

verzija za tisak


Slovenska grupa "Laibach", osnovana u rudarskom mjestu Trbovlje još davne 1980. godine, "prema predaji" - samo nekoliko mjeseci nakon smrti Josipa Broza, već je više od desetljeća band koji se prometnuo u nešto što se zove "svjetski relevantan pojam". "Laibachova" korijenska srodnost obično se pronalazi u muzici koja se naziva "teški industrial beat", s bandovima poput Enstürzende Neubauten, Swans ili Kraftwerk. Stilske odrednice muzike "Laibacha" slovenska muzikologinja Alenka Barber–Keršovan markira od fašistoidnog postpunka, teškog metala, hardcorea, elektropopa, industrial rocka pa do atonalne glazbe i postmoderne avangarde.

S druge strane, ista autorica me u takozvane "idejne uzore" svrstava Maljeviča, Duchampa, Josepha Beuysa, Kiefera, Cagea, Warhola… Poznato je da "Laibach" nije samo pop ili rock grupa, u širem smislu značenja te riječi, već svojevrstan umjetnički koncept, kroz kojega se umjetnici koji djeluju unutar njega, a nazivaju se "Laibach" - bave, prije svega odnosom estetike i politike, umjetnosti i ideologije. Od "Laibachovih" legendarnih albuma - "Rekapitulacije", "Nove akropole", "Opus dei" ili "Let it Be" - prošlo je petnaestak godina, no ovaj band još uvijek snima, djeluje, objavljuje, nastupa diljem svijeta. Kao što se njihov interes s jednog društvenog totalitarizma, s jedne ideologije, preusmjerio na nove, kojima trenutno svjedočimo, tako je i njihova glazba danas bliža modernom techno izričaju, sukladno s revivalom electroclasha koji se posljednjih godina doga a u pop glazbi.

Veliki apsurdi

- U vrijeme kada je band osnovan, u tadašnjoj je Jugoslaviji bilo prilično "opasno" slušati "Laibach". Kako je bilo biti "Laibach" - poznato je da su vašu "ranu povijest" obilježile brojne zabrane…

- Da sve što se doga alo kasnije nije bilo tragično, bilo bi zapravo super smiješno i mi bismo se u svemu tome dobro zabavljali.

- Javili ste se u jednom "polutotalitarnom" političkom režimu. U me uvremenu, Slovenija i Hrvatska postale su susjedne, ne više bratske države, ure ene prema takozvanom "demokratskom modelu". Na šta sliči ta demokracija u vašoj državi, kako vam se čini ova u Hrvatskoj?

- Istina – komunističko društveno ure enje je prakticiralo diktat manjine nad većinom, a u demokratskom totalitarizmu vlada diktatura većine nad manjinom. U malim državama, poput Hrvatske i Slovenije, gdje i većina nije baš velika, zbog toga dolazi do još većih apsurda. Ali, i male države imaju svoje prednosti. Treba ih shvatiti što ozbiljnije baš zbog toga jer su one male, pa znaju biti zajebane. Razlike izme u Hrvatske i Slovenije naravno postoje, ali nisu tako velike da bi mogle biti kobne za kvalitetne i prijateljske me usobne odnose.

- Za sebe ste više puta izjavljivali da ste "Jugoslaveni"...

- Mi smo se izjašnjavali za Jugoslavene, kada nas se je Jugoslavija pokušavala otarasiti. Inače se smatramo Jugoslavenima onoliko koliko se smatramo Slovencima, Bosancima ili Hrvatima.

Bijeg od odgovornosti

- Govorili ste da vam je Goran Bregović idol. Mislite li i danas tako, koje su paralele izme u "Laibacha" i Gorana Bregovića?

- Ne sjećamo se da smo to govorili, a ako jesmo, to ne znači da smo tako i mislili. U svakom slučaju mi ga dovoljno cijenimo da ga ne držimo za svog idola. Što se paralela tiče – Bregović prodaje Zapadu stereotipe romantičnog Balkana, a "Laibach" tom istom Zapadu balkanizira romantiku stereotipova.

- Često vas se naziva "estetskim provokatorima i ideološkim manipulatorima". Unatoč tome "Laibach" ima brojnu publiku diljem svijeta, obožavatelje u Japanu, Americi, Rusiji… Je li manipulacija ono što ljudi žele?

- Najviše ljudi želi ljubav i sreću i što manje odgovornosti. Zato je manipulacija najpopularniji i najprikladniji oblik socijalnog zavo enja. Ali mi smo svoju publiku već toliko izmanipulirali da oni sad od nas uglavnom traže demanipulaciju. Manipulaciju manipulacije.

- Sloveniju i Hrvatsku danas veže identičan sindrom žestokog neokatoličanstva. Tim ste se "come backom" religije bavili na nekima od vaših novijih albuma…

- Mi smo se na ploči "Jesus Christ Superstars" bavili uspore ivanjem religije i pop kulture, i došli do spoznaje da je kršćanska religija po svojoj etici i moralu, a naročito po svojoj formi, veoma bliska žanru heavy metala, trash metala i ostalim njegovim podvarijantama. Inače je porast religije u suvremenoj Sloveniji i Hrvatskoj uvelike vezan za prevelika očekivanja, a onda razočaranja ljudi da će se u demokraciji – gdje je "sve" dopušteno - čudo ipak dogoditi, pa makar ili barem u Crkvi, koja je na kraju krajeva za to i plaćena.

- Osamdesetih ste bili "zla kob" tadašnjeg društva, danas u slovenskim kinima igra dokumentarni film o vašoj američkoj turneji. Znači li to da ste danas prihvaćeni u slovenskom društvu iako se bavite potisnutim strahovima nove "ideologije"?

- Zapravo, moramo da kažemo da je film, koji će se ovih dana prikazivati u slovenskim kinima, a uskoro i na nacionalnoj televiziji, već treći takav film o "Laibachu" koji se prikazivao u slovenskim kinima ili na televiziji. Prvi je bio film režisera Gorana Gajića, "Pobjeda pod suncem" - taj se prikazivao već krajem 80-ih. Drugi film - "Predictions of Fire" režisera Michaela Bensona – bio je u kinima sredinom 90-ih. Slovenci znači nakon cijelog tog vremena nemaju druge mogućnosti nego da nas – željeli to ili ne - jednostavno prihvate. To im je i jedina šansa – druge više neće biti.

Amerika i svijet


- Novinar Dela napisao je da film "Razdružene države Amerike" pokazuje stanje duha u Americi 2004. godine, neposredno nakon američkih predsjedničkih izbora. Vaš posljednji album nosi naziv "WAT" ("War Against Terorism"). Amerika kao Hitler novog svjetskog poretka?

- Naš poslednji album nosi naziv "WAT", a "War Against Terorism" je samo jedna od popularnih interpretacija njegovog značenja, koje ovdje nećemo detaljnije komentirati. Što se Amerike tiče, ona je po definiciji drugačija od ostalog svijeta, a ima i sva moralna prava biti takva. Ona je u prošlosti velikodušno dala azil mnoštvu političkih izbjeglica i gospodarskih emigranata Prvog i Drugog svjetskog rata, iz Evrope i Rusije protjeranim Židovima, nacistima, robovima i trgovcima bijelim blagom, palim aristokratima i proletarcima, mafiji, sirotinji i bogatašima iz cijeloga svijeta... Njezina je demokracija uvijek bila totalitarno utilitarna, ali u svom pojednostavljivanju uvijek bezuvjetno predana američkim idealima života, sreće i izobilja. Tako je bilo i kad je Evropa prebrojavala svoje žrtve nikada okončanih me usobnih ratova, konflikata, te krvavih kolonijalnih pohoda.

Amerika je u povijesti morala nekoliko puta odlučno nastupiti kao odrešitelj starog kontinenta u vojno-političkom i ekonomskom smislu. Tako danas suvremenu Evropu – barem djelomično – može smatrati i kao svoj projekt. Ta udružena Evropa je u novom izdanju još uvijek dosta nebogljena izgubljena i nesposobna učinkovito organizirati samu sebe kao istinski utjecajnu i poštovanja vrijednu homogenu političku i partnersku silu. To se pokazuje svakodnevno, od različitih reakcija njezinih država na američku okupaciju Iraka, do komedije oko prihvaćanja europskog ustava. A činjenica da SAD igra ulogu svjetskog policajca broj 1, nije ništa novo.

Sada to rade otvoreno i beskrupulozno i jasno je da je još od Drugog svetskog rata, a naročito od pada Sovjetskog Saveza, više od pola zemaljske kugle okupirano njezinim vojnim strojem i kapitalom. Europa i ostale zemlje još uvijek su u vojničkom i političkom smislu premalo organizirane i nesposobne formirati ozbiljnu zajedničku akciju protiv odluka američke administracije, što je jasno pokazala samovoljna američka okupacija Iraka i potpuna nemoć UN-a. Dok je postojao Sovjetski Savez sa svojom vojnom snagom, Amerikanci su barem znali gde su njihove granice, jer su se ipak plašili ruskih snaga. Raspad Sovjetskog Saveza pustio je SAD na sceni kao jedinu supersnagu, a ostatak svijeta praktički kao njezinog taoca. Ali, nije bitno u tome što Evropljani misle o Americi – biti Amerikanac danas još uvijek generalno znači "biti u pravu" - i kada nisu u pravu. Tako će biti i ubuduće.

- Ovih dana završavate materijal za novu ploču koja bi u listopadu trebala biti objavljena na Mute Records, pripremate preradu Bachove "Umjetnosti fuge", očekuje vas skori nastup u Reykjaviku… To je prilično puno aktivnosti za vas koji ste već više od dvadeset godina "na sceni"…

- Hvala na pažnji, ali još ima nešto krvi u našim kostima.

woody
Moderator

Posts : 137
Join date : 2008-11-21

View user profile

Back to top Go down

Re: +++ LAIBACH +++

Post  woody on Wed Mar 04, 2009 11:55 am

LAIBACH – Ignorisati uspomene
Ključna reč je hrabrost
Laibach jest državotvorna grupa, ali u smislu pripadnosti nas ne zanimaju konkretne nego samo virtualne, utopijske države, kakva je Slovenija bila prije raspada SFRJ. Zato smo kao svoju vlastitu državu stvorili NSK, koja postoji u vremenu a ne na konkretnom fizičkom teritoriju. Slovenija je država gde Laibach živi i radi, ali joj ne pripada

Goran Tarlać
Foto: Đorđe Popović


Ako su nekada i postojale dileme o vrednosti i delotvornosti najkontroverznije i najpoznatije jugoslovenske grupe, one su poslednjih godina definitivno raspršene. Jedina grupa iz regiona koja je uspela da učvrsti međunarodnu karijeru serijom po svemu izuzetnih albuma (većina u izdanju Mute Recordsa) potvrdila je da spada među najrelevantnije eksponente mislećeg dela globalne scene.

Kako im je to pošlo za rukom? Da su se u dobrom vreme našli na dobrom mestu tačan je ali nedovoljan odgovor. Ključna reč je hrabrost.
LAIBACH

Laibachov umetnički kredo od početka je bio razobličavanje estetske bliskosti, gotovo srodnosti nepomirljivih ideologija kakve su bile komunizam i fašizam. Sredinom 80-ih Laibach je uz promociju svoje ploče istakao i svoj idejni program: 1. Moramo kao omladina nastupati i militantno ako treba, jer smo omladina malog naroda; 2. Smatramo sebe arhitektima i inženjerima, a potrebni su nam ekonomisti i vojnici; 3. Mi stvaramo internacionalizam, mi rušimo granice i ponosni smo što smo članovi slovenačke i jugoslovenske zajednice.

“Postavljanjem ideje manipulacije pred ogledalo“, napisaće jednim povodom Aleksandar Žikić, “pokazali su sve aspekte kontrole javnosti unapred programirajući reakcije koje će izazivati njihovi pojedini potezi.”

LAIBACH

Ta vrsta manipulisanja manipulatora vrlo brzo ih je dovela u potpuno superiornu poziciju, u kojoj se svaki napad automatski pretvarao u oruđe odbrane. Pri tom se sama grupa nikada nije branila od optužbi i podmetanja: sa punim uverenjem istinskih umetnika nastavljali su svojim putem, praćeni besomučnim lajanjem i ponekim ujedom neukih, nedostojnih i zlonamernih.

Oficijelna biografija ove umetničke grupe puna je rupa i kontradiktornosti postavljenih kao koncept koji obezbeđuje auru mističnosti. Takav je i ovaj e-intervju, uobičajeno dat od strane kolektiva Laibach, u kome je povodom koncertu u SKC-u 15. decembra rečeno – skoro ništa novo.

Od poslednjeg susreta sa beogradskom publikom pre dve godine Laibach su objavili dvostruki best of album Anthems, odsvirali evropsku i američku turneju, objavili tri DVD-a Laibach Videos, The Divided States of America Tour i A film from Slovenia, a zajedno s Minom Spiler iz Melodroma snimili i verziju Rammsteinove pesme Ohne Dich.
LAIBACH

POPBOKS: Ko su ljudi, imenom i prezimenom, koji danas čine Laibach?

LAIBACH: Članovi grupe Laibach su: Eber, Saliger, Dachauer, Keller.
Saradnika Laibach ima više, ovisno o projektu.

Ko sve dolazi u Beograd?

Članovi grupe Laibach i saradnici: Nikola Sekulović (bas), Roman Dečman (bubnjevi), Matej Mršnik (gitara), Eva Breznikar i Nataša Regovec (percussions i back vocals), Simon Žižek (sound), Jernej Guštin (intelligent lights), Gregor Musa (stage management), Miha Mohorko (merchandising), Sašo Podgoršek (dokumentarni film).

Od kada Eva i Nataša nastupaju sa vama?

U duhu oduvek, u fizisu od 2003. godine.

Tokom poslednjih nekoliko godina na prostoru ex-yu, naročito u Hrvatskoj, kroz filmove, knjige ili tribute to koncerte traje rekapitalizacija sećanja na starija bolja vremena yu muzike. Na tim događajima se gotovo redovno izuzima i ne pominje Laibach. Šta mislite zašto? Kakav odnos imate prema tome?

Možda zbog toga jer Laibach ne evocira uspomene na bolja vremena. A možda i zbog toga jer Laibach nije zaista stvar prošlosti.

S druge strane, Laibach i Neue Slovenische Kunst sve češće postaju predmet ozbiljnih naučnih istraživanja u celom svetu. Koliko je studija, kakav je doktorat Kultura umesto države, kultura kao država Britanca Alexei Monroa do danas napisano o grupi?

Ne raspolažemo tačnim brojem, ali postoji dosta različitih akademskih tekstova, istraživanja, diplomskih naloga, doktorskih disertacija i sl. o Laibachu i NSK po celom svetu.

Nakon Alle Gegen Alle, The Final Countdown, Sympathy For The Devil..., nova Laibachova obrada je italijanski klasik Mama Leona. Šta vas je motivisalo da tu pesmu uvrstite na Anthems?

Momentalna slabost u potrazi za nežnošću i potreba za nostalgijom.

Pošto nad vašom pesmom Mars on river Drinau Srbiji stoje mnogobrojni upitnici, razjasnite njenu percepciju kod vas samih. Dok uz udarce doboša na live izvođenjima slušamo krike sa matrice, sve deluje kao horor-parodija (Bog rata na reci Drini), mada ovdašnja publika tu stvar može da prihvati i kao sebi blisku himnu (Marš na Drinu).

Mars on the river Drina je inspirirana autentičnom verzijom Marša na Drini Stanislava Biničkog, kakvu znamo iz filma Marš na Drinu Živorada Žike Mitrovića iz 1964. godine. Pesmu smo upotrebili u kontekstu ploče NATO iz jednostavnog razloga – jer je to jedan od najboljih ratnih marševa svih vremena, a NATO se bavi vojnom tematikom. Naša verzija, naravno, dopušta različite interpretacije.

U kojoj meri činjenica da rock ni pola veka od svog nastanka još nije potpuno definisan kao kategorija sa jasnim konvencijama – vas opredeljuje da upravo njega koristite kao lični medij za “inženjerstvo nad ljudskim duhom”?

Rock medij samo je jedan od medija kojeg u svom radu koristimo, ali smo općenito skloni upotrebi jezika popularne kulture, jer je u današnjem vremenu nemoguće ignorirati njezinu razornu moć, ekspresivnu vrednost i utjecaj u svim oblicima. A uz to – kako sami kažete – taj jezik još uvek nije u potpunosti dekodiran, što znači da još uvek može da funkcionira.

Kakve mogućnosti Internet i lako prenosivi video i mp3 fajlovi nude Laibachu?

Ogromne mogućnosti koje će tek definirati vreme koje dolazi.
LAIBACH

Zašto je NSK postao država upravo u momentu kada se Slovenija osamostalila, a SFRJ nestala? Da li se potom promenio vaš položaj u Sloveniji i uopšte?

Laibach jest državotvorna grupa, ali u smislu pripadnosti nas ne zanimaju konkretne nego samo virtualne, utopijske države, kakva je Slovenija bila prije raspada SFRJ. Zato smo kao svoju vlastitu državu stvorili NSK, koja postoji u vremenu a ne na konkretnom fizičkom teritoriju. Slovenija je država gde Laibach živi i radi, ali joj ne pripada.

A danas, posle ulaska Slovenije u EU?

Za nas nema bitne promjene.

Kako se završila vaša tužba protiv Republike Slovenije povodom raspodele fondova za kulturu?

Još nije; tužba je na sudu, a proces još traje.

Postoje li danas razlike u prihvatanju Laibacha u zemljama istočno i zapadno od Berlina?

Postoji. Svet i Europa još su uvek podeljeni iako razlike možda više nisu tako rigorozne.

Albumi:

1985 - Laibach
1985 - Rekapitulacija 1980-1984.
1985 - Neue Konservatiw
1985 - Nova Akropola
1986 - The Occupied Europe Tour 83-85
1987- Opus Dei
1987 - Slovenska Akropola
1987 - Krst pod Triglavom – Baptism
1988 - Let It Be
1990 - Machbet
1990 - Sympathy Fot The Devil
1992 - Kapital
1993 - Ljubljana-Zagreb-Beograd
1994 - NATO
1996 - Occupied Europe NATO Tour 1994-95.
1996 - Jesus Christ Superstar
1997 - M.B. December 21, 1984.
2003 - WAT
2005 - Anthems

Kakve utiske nosite sa koncerata po SAD?

Odlične; naša američka publika je možda čak u nekom smislu evropskija od evropske, i to se jako dobro izražava u filmu Saše Podgorška The Divided States of America Tour.

U jednom saopštenju najavljen je rad na novom albumu za koji je rečeno da će „za sve biti veliko iznenađenje”. U kom smislu? Nakon “kapitala”, “Evrope”, “NATO”, “đavola” “Isusa”, i “vremena” – koji je sledeći pojam na koji ćete se koncentrisati?

O novim projektima za sada je još nemoguće detaljnije govoriti, samo možemo da kažemo da već intenzivno radimo na njima i da u drugoj polovini sledeće godine pripremamo nekoliko novih izdanja.

Zavisno od individualnih uverenja, inteligencije i motiva, Laibach je oduvek funkcionisao i kao svojevrsna visoka škola ideološkog osvešćenja. U tom smislu, sledi vrlo pretenciozno pitanje – šta je ono na šta danas reagujete?

Još uvek na iste stvari kao i pre 20 godina; zanima nas definicija slobode u odnosu ideologije i kulture prezentirano kroz umetnost.

(sa popboksa)

woody
Moderator

Posts : 137
Join date : 2008-11-21

View user profile

Back to top Go down

Re: +++ LAIBACH +++

Post  woody on Thu Mar 05, 2009 6:36 pm

DVD

First part

01 - Germania
02 - America
03 - Anglia
04 - Rossiya
05 - Francia
06 - Italia
07 - España
08 - Yisra'el
09 - Türkiye
10 - Zhonghuá
11 - Nippon
12 - Slovania
13 - NSK

Second part

14 - Tanz Mit Laibach
15 - Alle Gegen Alle
16 - Du Bist Unser
17 - Hell: Symmetry
18 - Achtung!
19 - Das Spiel Ist Aus
20 - Laibach Medley

Screens & Videos

21 - Germania (Screen)
22 - Anglia (Video)
23 - Rossiya (Video)
24 - Francia (Screen)
25 - España (Screen)
26 - Türkiye (Video)
27 - Zhonghuá (Screen)
28 - Nippon (Screen)
29 - Slovania (Video)
30 - Vaticanae (Screen)

Bonus material

31 - Volk Tour Medley

http://rapidshare.com/files/133548291/ldit.part01.rar
http://rapidshare.com/files/134976731/ldit.part02.rar
http://rapidshare.com/files/136447949/ldit.part03.rar
http://rapidshare.com/files/136449916/ldit.part04.rar
http://rapidshare.com/files/136450664/ldit.part05.rar
http://rapidshare.com/files/136451341/ldit.part06.rar
http://rapidshare.com/files/136452783/ldit.part07.rar
http://rapidshare.com/files/136453624/ldit.part08.rar
http://rapidshare.com/files/136454342/ldit.part09.rar
http://rapidshare.com/files/136455338/ldit.part10.rar
http://rapidshare.com/files/136456823/ldit.part11.rar
http://rapidshare.com/files/136457756/ldit.part12.rar
http://rapidshare.com/files/136459657/ldit.part13.rar
http://rapidshare.com/files/136460590/ldit.part14.rar
http://rapidshare.com/files/136462041/ldit.part15.rar
http://rapidshare.com/files/136462881/ldit.part16.rar
http://rapidshare.com/files/136467043/ldit.part17.rar
http://rapidshare.com/files/136470929/ldit.part18.rar
http://rapidshare.com/files/136474731/ldit.part19.rar
http://rapidshare.com/files/136477711/ldit.part20.rar
http://rapidshare.com/files/136481677/ldit.part21.rar
http://rapidshare.com/files/136483666/ldit.part22.rar
http://rapidshare.com/files/136485090/ldit.part23.rar
http://rapidshare.com/files/136486354/ldit.part24.rar
http://rapidshare.com/files/136487964/ldit.part25.rar
http://rapidshare.com/files/136488864/ldit.part26.rar
http://rapidshare.com/files/136490886/ldit.part27.rar
http://rapidshare.com/files/136491876/ldit.part28.rar
http://rapidshare.com/files/136521565/ldit.part29.rar
http://rapidshare.com/files/136523133/ldit.part30.rar
http://rapidshare.com/files/136524116/ldit.part31.rar
http://rapidshare.com/files/136525194/ldit.part32.rar
http://rapidshare.com/files/136526261/ldit.part33.rar
http://rapidshare.com/files/136527784/ldit.part34.rar
http://rapidshare.com/files/136529132/ldit.part35.rar
http://rapidshare.com/files/136530218/ldit.part36.rar
http://rapidshare.com/files/136531813/ldit.part37.rar
http://rapidshare.com/files/136532919/ldit.part38.rar
http://rapidshare.com/files/136533994/ldit.part39.rar
http://rapidshare.com/files/136692437/ldit.part40.rar
http://rapidshare.com/files/136693046/ldit.part41.rar
http://rapidshare.com/files/136693790/ldit.part42.rar
http://rapidshare.com/files/136694729/ldit.part43.rar
http://rapidshare.com/files/136696819/ldit.part44.rar
http://rapidshare.com/files/136700185/ldit.part45.rar
http://rapidshare.com/files/136702016/ldit.part46.rar
http://rapidshare.com/files/136702657/ldit.part47.rar
http://rapidshare.com/files/136711554/ldit.part48.rar
http://rapidshare.com/files/136713207/ldit.part49.rar
http://rapidshare.com/files/136714145/ldit.part50.rar
http://rapidshare.com/files/136716378/ldit.part51.rar
http://rapidshare.com/files/136717564/ldit.part52.rar
http://rapidshare.com/files/136719268/ldit.part53.rar
http://rapidshare.com/files/136725571/ldit.part54.rar
http://rapidshare.com/files/136730068/ldit.part55.rar
http://rapidshare.com/files/136732141/ldit.part56.rar
http://rapidshare.com/files/136733324/ldit.part57.rar
http://rapidshare.com/files/136735079/ldit.part58.rar
http://rapidshare.com/files/136737237/ldit.part59.rar
http://rapidshare.com/files/136739543/ldit.part60.rar
http://rapidshare.com/files/136741306/ldit.part61.rar
http://rapidshare.com/files/136743065/ldit.part62.rar
http://rapidshare.com/files/136748589/ldit.part63.rar
http://rapidshare.com/files/136749836/ldit.part64.rar
http://rapidshare.com/files/136753451/ldit.part65.rar
http://rapidshare.com/files/136755800/ldit.part66.rar
http://rapidshare.com/files/136757808/ldit.part67.rar
http://rapidshare.com/files/136759325/ldit.part68.rar
http://rapidshare.com/files/136761247/ldit.part69.rar
http://rapidshare.com/files/136762909/ldit.part70.rar
http://rapidshare.com/files/136764737/ldit.part71.rar
http://rapidshare.com/files/136766156/ldit.part72.rar
http://rapidshare.com/files/136768711/ldit.part73.rar
http://rapidshare.com/files/136771188/ldit.part74.rar
http://rapidshare.com/files/136773284/ldit.part75.rar
http://rapidshare.com/files/136772252/ldit.part76.rar

woody
Moderator

Posts : 137
Join date : 2008-11-21

View user profile

Back to top Go down

Re: +++ LAIBACH +++

Post  woody on Thu Mar 05, 2009 6:36 pm


woody
Moderator

Posts : 137
Join date : 2008-11-21

View user profile

Back to top Go down

Re: +++ LAIBACH +++

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


mulj :: MUlj :: MUZIKA :: EX YU

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum